Catalunya imposa una reducció del lloguer durant les restriccions
Les mesures per plantar cara a la pandèmia, que, entre d’altres, van comportar el tancament obligat de bars i restaurants, no van tenir en compte que els llogaters dels locals havien de continuar pagant les despeses del lloguer tot i no poder obtenir ingressos. Un maldecap més a què van haver d’enfrontar-se els restauradors en aquells temps tan adversos. Segons una enquesta realitzada pel Gremi el juliol de 2020, dos de cada tres restauradors arrendataris que van demanar una rebaixa del lloguer no van aconseguir-la.
El nou tancament decretat durant la tardor de 2020 –que en aquest cas se circumscriu a l’àmbit català– torna a posar damunt la taula les demandes del Gremi en aquest sentit. Després d’una intensa negociació amb els titulars dels departaments de Justícia i d’Empresa, Ester Capella i Ramon Tremosa, respectivament, s’arriba a un acord històric amb el Govern de la Generalitat per reduir, a través d’un decret llei, el lloguer de les activitats econòmiques afectades per les restriccions sanitàries.
La norma és clara i concisa, i s’aplica tant a les situacions de tancament total com a les etapes de restriccions parcials (d’aforament o d’horari). D’entrada, incentiva que siguin les parts qui ajustin el preu de la renda al context de crisi; si l’entesa no es produeix, estipula les reduccions obligatòries que s’han d’aplicar. En cas de tancament forçós (suspensió completa de l’activitat), preveu una reducció del 50%, una sortida salomònica per no carregar únicament sobre les espatlles dels restauradors arrendataris tot el pes de la crisi. En gran mesura, el decret llei s’inspira en la clàusula rebus sic stantibus, segons la qual el compliment dels contractes admet una certa modulació quan es produeixen circumstàncies sobrevingudes, radicalment imprevisibles, que alteren l’equilibri entre les parts; la gran virtut, però, és articular un mecanisme que els privats poden posar en pràctica sense haver de sol·licitar la intervenció d’un jutge.
La mesura, d’aplicació immediata, dona oxigen a molts restauradors, des del mateix mes d’octubre de 2020 fins al mes de gener de 2022, una cursa de fons en què les diferents onades del virus s’entrecreuen amb avenços i retrocessos en matèria de restriccions. Durant l’hivern de 2021, la limitació d’aforament i d’horari és tan intensa que la reducció del lloguer frega el 50%.
L’èxit de la mesura a Catalunya esperona la resta de gremis espanyols, que clamen una solució d’àmbit estatal. Malauradament, aquesta mai no es produirà i la catalana serà l’única comunitat autònoma on una norma obligui a reduir el lloguer comercial mentre durin les restriccions sanitàries.