Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Divuit mil signatures fan palès el suport veïnal cap a les terrasses

El Gremi impulsa una recollida de signatures, oficial i vinculant, que confirma la predilecció que senten els barcelonins per les terrasses.
Divuit mil signatures fan palès el suport veïnal cap a les terrasses
Divuit mil signatures fan palès el suport veïnal cap a les terrasses
Divuit mil signatures fan palès el suport veïnal cap a les terrasses
Divuit mil signatures fan palès el suport veïnal cap a les terrasses

    Tot i que el juliol del 2015 el plenari municipal havia decidit iniciar la revisió de l’Ordenança de terrasses, els avenços segueixen sent escassos ben entrat el 2017. El Gremi trobarà la manera de passar a l’acció. Com? A través d’una iniciativa ciutadana, un mecanisme de participació previst a la normativa municipal que pivota al voltant de la recollida d’un nombre determinat de signatures (concretament, l’1% dels ciutadans de més de 16 anys censats a Barcelona).

    La iniciativa suposa tot un repte ja que els requisits del procediment no ho posen fàcil: el termini establert per dur a terme la recollida de signatures és només de tres mesos, els signants han d’estar empadronats a la ciutat de Barcelona (les persones que resideixen a l’àrea metropolitana i els turistes, per tant, en resten exclosos) i les signatures s’han de reflectir en un paper oficial facilitat pel consistori.

    Gràcies a la implicació de moltíssims restauradors, s’aconsegueix superar el repte en temps rècord. La nova normativa de terrasses redactada pel Gremi, clarament orientada a afavorir la instal·lació de vetlladors, recull 18.138 signatures, gairebé 5.000 més de les necessàries, en menys de la meitat del temps previst. Aquesta demostració incontestable de suport popular serà el detonant de l’acord polític que s’anunciarà poc després i que posarà fi a la “guerra de les terrasses”, l’expressió encunyada pels mitjans de comunicació per referir-se a aquest trist episodi de l’actualitat barcelonina.

    La rapidesa amb què el Gremi recull els avals necessaris constitueix un veritable bany de realitat per a les persones i entitats que, en els seus discursos, intenten alimentar un suposat conflicte entre veïns i terrasses que no ha existit mai. Tal com el Gremi ha defensat incansablement, els primers clients de les terrasses són els veïns dels edificis dels voltants, unes persones que han fet seves aquestes taules a l’exterior i que les freqüenten dia rere dia i durant tot l’any.

    El caràcter minoritari d’aquestes veus es torna a evidenciar pocs mesos després que el Gremi presenti les seves divuit mil signatures. Diverses entitats que s’atribueixen la representació dels gairebé 1,7 milions de barcelonins impulsen la seva pròpia iniciativa ciutadana, en aquest cas per anar en contra de les terrasses. Fracassaran: tot i sol·licitar una ampliació del termini, es veuran obligats a retirar la iniciativa per manca de suports.