Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Acord per bonificar la taxa de les terrasses en un 75%

En plena crisi de la covid, el Gremi i l’Ajuntament pacten reduir significativament la taxa; la mesura es mantindrà fins al 2023 per donar suport a la recuperació econòmica.
Acord per bonificar la taxa de les terrasses en un 75%
Acord per bonificar la taxa de les terrasses en un 75%
Acord per bonificar la taxa de les terrasses en un 75%
Acord per bonificar la taxa de les terrasses en un 75%
Fotografia: Laura Guerrero

    Decretats el confinament domiciliari i el tancament forçós dels bars i restaurants el març de 2020, els negocis de restauració es veuen obligats a entrar en una fase d’hivernació. Són moltes les decisions que s’han de prendre: estocs, plantilla, lloguers, amortitzacions, etc. De forma immediata, el Gremi crida l’atenció sobre els tributs municipals i demana implicació a l’Ajuntament: cal adoptar mesures excepcionals que alleugin la càrrega impositiva del sector i, concretament, condonar impostos i taxes.

    El cas de la taxa de terrasses acapara titulars ja que, pocs mesos abans (el desembre de 2019), el consistori barceloní havia tirat endavant un increment clarament desmesurat d’aquest tribut (fins al 1.000% en alguns punts de la ciutat). Els nous imports havien entrat en vigor l’1 de gener d’aquell any.

    En un primer moment, el govern municipal rebutja la condonació d’impostos i proposa ampliar els terminis de pagament. El sector s’hi oposa: el tancament forçós impedia obtenir ingressos i, per tant, l’únic que s’aconseguia ajornant impostos era incrementar els deutes que, tard o hora, s’haurien d’assumir. L’acord arriba unes setmanes més tard, quan comença a albirar-se la fi del confinament domiciliari: l’Ajuntament i el Gremi pacten bonificar la taxa en un 75% i un descompte del 100% durant els períodes de tancament obligatori.

    La tardor del 2020, una segona onada del virus posa fi a l’optimisme dels que creien que el pitjor ja havia passat: la pandèmia torna a demostrar la seva capacitat per capgirar-ho tot i per posar la salut i l’economia contra les cordes. Davant l’increment dels contagis, es decreta un nou tancament dels bars i restaurants. El context, per tant, aplana el camí perquè un ampli consens polític estengui la bonificació de la taxa a tot el 2021. La decisió es demostrarà encertada: l’any comença i acaba marcat per les restriccions.

    Ara bé, de cara al 2022 la situació canvia i el consens polític comença a esquerdar-se. Si bé els estralls econòmics causats per la pandèmia (els préstecs que s’han de retornar, per exemple) continuen angoixant els restauradors, algunes veus al·leguen que s’ha recuperat la normalitat en termes sanitaris i, per això, s’oposen a seguir bonificant la taxa de terrasses. En aquest moment, el Gremi remarca que seguir empenyent la recuperació econòmica no és l’únic motiu per prorrogar la rebaixa: el sector segueix sense donar per bo l’increment de la taxa que es va aprovar el 2019. Sense bonificació, caldria aplicar aquests imports tan elevats.

    Finalment, la discussió es resol a favor dels restauradors i la reducció del 75% es manté durant el 2022 i el 2023.